kara ROD

KARY ZA NIEPRZESTRZEGANIE RODO

KARY ZA NIEPRZESTRZEGANIE RODO TO NIE STRASZENIE

Kary za nieprzestrzeganie przepisów rozporządzenia o ochronie danych osobowych nie są straszeniem, a stają się rzeczywistością. Każdy pamięta, jak wyglądały zalane obowiązkami informacyjnymi skrzynki e-mailowe przed 25 maja 2018 r., ten czas był naprawdę gorący dla przedsiębiorców, którzy w obawie przed karami próbowali tworzyć zabezpieczenia przed ewentualną kontrolą. Był to również wzmożony czas audytów, opracowywania dokumentacji, procedur oraz szkoleń pracowniczych. Niektórych motywowało to do wdrożenia przepisów RODO do firm, zaś drudzy tę kwestię mocno bagatelizowali.

OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH NIE JEST NOWOŚCIĄ

Tematyka ochrony danych w Polsce nie jest też nowością, sporo zmieniło się od wejścia w życie ustawy z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych. Na kanwie ustawy z 1997 roku oczywiście również występowały informacje na temat konsekwencji w postaci sankcji za naruszenia ochrony danych osobowych. Aby nadążyć za tym, jak w praktyce dane są przetwarzane rozporządzenie wprowadziło wiele zmian i nowości. Przy obecnym ogromnym postępie technologicznym i fakcie, jak cenne stały się dane osobowe RODO nie jest wymysłem, a zwyczajnie potrzebą rynku. Chcemy wiedzieć gdzie wędrują nasze dane, jak, przez kogo, jak długi czas będą przetwarzane oraz do kogo można udać się kiedy pojawi się naruszenie. Chodzi zarówno o te dane związane z imieniem, nazwiskiem, wizerunkiem, ale także dotyczące lokalizacji, czy na przykład naszych preferencji zakupowych itp. Oczywiście jednorazowe wprowadzenie zmian w kierunku RODO będzie świetnym krokiem w stronę rzeczywistej ochrony danych, warto jednak pamiętać, że to długotrwały proces uświadamiania, zmiany mentalności w danej organizacji i podejścia do ochrony danych może przynieść zamierzony skutek dla ochrony danych osobowych. Być może nałożona przez Urząd kara stanie się impulsem do refleksji, że warto dbać o ochronę danych osobowych i robić to rozważnie.

KARY W EUROPIE

Jedną z pierwszych kar po wejściu przepisów w życie pojawiła się w portugalskim szpitalu, gdzie zbierano w sposób nieuprawniony dane pacjentów. Nałożona przez Urząd Comissão Nacional de Proteção de Dados (CNPD), czyli Komisję Ochrony Danych – Organ nadzorczy w Portugalii kara opiewała sumę 400 000 euro. Spowodował to między innymi nieuprawniony dostęp do danych klinicznych udzielony osobom, które nie powinny mieć takiej możliwości. Urząd uargumentował nałożenie tak wysokiej kary umyślnym działaniem administratora danych, który powinien był zastosować środki techniczne i organizacyjne niezbędne do identyfikacji i uwierzytelniania danych użytkowników. Przez ww. naruszenie szpitalowi zarzuca się naruszenie głównych zasad RODO takich jak integralność, poufność, czy minimalizacja danych.

KARY ZA NARUSZENIA W POLSCE

Czy warto bać się kar finansowych za naruszenia przepisów RODO w Polsce? Odpowiedź brzmi: i tak i nie. Tutaj najbardziej adekwatną byłaby znienawidzona, ale i często używana przez prawników odpowiedź „to zależy”. Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych Edyta Bielak – Jomaa zapowiedziała potrzebę poprawy kwestii ochrony danych w świadomości polskich przedsiębiorców oraz kontrole i kary nie bez pokrycia. Od kilku tygodni w sieci pojawia się wiele opinii na temat kary, którą ma dostać przedsiębiorstwo. Jedno jest pewne – 26 marca oficjalnie ogłoszono informację na stronie Urzędu.

Decyzja dotyczy firmy, która tworzyła bazę danych prowadzących działalność na podstawie ogólnodostępnych informacji zawartych w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, Krajowym Rejestrze Gospodarczym, a także w zestawieniach Głównego Urzędu Statystycznego. Takiego rodzaju dane były przekazywane tym użytkownikom, którzy chcieli sprawdzić wiarygodność przedsiębiorców. Proces kontroli UODO wskazał, że warszawska spółka o zbieraniu i przetwarzaniu danych na ich temat informowała wyłącznie tych, którzy na którymś z portali internetowym umieścili swoje adresy e-mail. Obowiązek informacyjny nie został wysłany pocztą do reszty ze względu na wysokie koszty. Firma informację o przetwarzaniu danych osobowych zamieściła na stronie internetowej. Wskazując na wysokość kary mówi się o kwocie około miliona złotych.

PRZYSZŁOŚĆ

Temat ochrony danych osobowych powinien pojawić się w świadomości absolutnie każdej firmy, a nałożenie kary przez Urząd w Polsce wzmocnią to przekonanie wśród przedsiębiorców. Jeśli przepisy rozporządzenia są przestrzegane nie ma potrzeby do obaw. Niejednokrotnie przedsiębiorcy wskazują, że RODO wyklucza, ogranicza bądź też utrudnia im działania marketingowe, sprzedażowe. Nie warto patrzeć na tę kwestię w negatywny sposób, ale tak, że dane klientów są bezpieczne, przetwarzane w sposób zgodny z przepisami i podstawowymi zasadami rozporządzenia. Sprawa ochrony danych osobowych na dzień dzisiejszy wydaje się o tyle ciekawa, że do Urzędu Ochrony Danych Osobowych wpłynęło ok. 4 tysiące skarg dotyczących przetwarzania danych osobowych, co będzie się działo dalej w kwestii kar, zobaczymy.

Autor: Monika Liwoch

Dodaj komentarz

Administratorem Twoich dobrowolnie podanych danych osobowych jest Auraco sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Solec 81B/73A, 00-382 Warszawa. Twoje dane osobowe będą przetwarzane w celu dodania i opublikowania komentarza na zasadach określonych w regulaminie. Auraco sp. z o.o. nie będzie udostępniać Twoich danych osobowych, chyba że będzie to konieczne z uwagi na obowiązujące przepisy prawa. Przysługuje Ci prawo dostępu oraz poprawienia danych osobowych.